Кожен колан

Видове фитнес колани и техните особености

Spread the love

Фитнес коланите са аксесоари подобни на корсетите, но се поставят в областта на ханша и талията.

Спортен колан – кожен

Според привържениците те помагат на трениращите, които искат да отслабват, особено в талията и помагат на хората да постигнат фигура пясъчен часовник. Има обаче и професионални спортисти, които без колан за вдигане на тежести не биха могли да изпълняват нито тренировките си, нито състезателната си дейност.

Преди да решите да използвате фитнес колан за кръста, важно е да разберете, че продуктът може да не е непременно безопасен или ефективен за вас. Продължете да четете за повече информация относно този вид аксесоари за спорт, включително техните очевидни ползи и потенциални рискове.

Какво представлява фитнес коланът?

Фитнес коланът е аксесоар, който се поставя около кръста, подобно на пояс. Той придържа средната част на човек възможно най-стегнато. Идеята зад това е, че стягащото действие ограничава талията, така че тя да не пречи при изпълнението на упражнения с тежести.

Аксесоарът може да има и ограничаващ вариант за хора, които имат даден вида травма в областта, така че да ограничи движението на тази част от тялото при изпълнение на рехабилитационни упражнения или при редовна тренировка.

Фитнес коланите обикновено се състоят от комбинация от здрава материя и твърди влакна. Към основната част са добавени кукички, велкро, връзки или други здрави крепежни елементи, които да държат здраво по време на тренировка.

Видове фитнес колани

Колан за вдигане на тежести Хищник

Различните фирми за спортни аксесоари и за фитнес приспособления произвеждат колани за фитнес, като продуктите им са много различни, що се отнася до дизайна.  Така че когато избирате фитнес колан и не сте професионалисти, първо се консултирайте със специалист, кой колан ще е полезен за вас и ще имате ли нужда от него.

Много е важно когато пазарувате онлайн да четете описанието, да гледате снимки и по-възможност да видите клип или указание как се слага коланът. Също така е важно да знаете дали коланът, на който сте се спрели е за определен вид спорт, дали е колан за рехабилитация, дали е колан за вдигане на тежести и т.н. Последният ще бъде описан в отделна категория.

Фитнес коланите за отслабване имат временен ефект. Те са ефективни до един момент, но трябва да знаете, че те са ефективни когато се работи с тренировки за тази част на тялото. Те може да притискат талията, да въздействат върху зоната, но ако не се тренира редовно, те губят смисъла.

Фитнес коланите за рехабилитация са по-специални колани, които трябва да поддържат стабилна средната част на тялото, така че като правите упражнения за укрепване, те да изпълняват своята функция. Тези колани не бива да се стягат много и трябва да се носят според предписанията на лекарите.

Колан за вдигане на тежести

Когато тренирате спорт като вдигане на тежести, трябва всички аксесоари, които ползвате да са възможно най-добрите на пазара. 

Относно самите функции на коланите, те изпълняват много сериозна роля както при тренировките, така и при състезанията. Така че независимо дали сте любители или спортисти по вдигане на тежести, трябва да си осигурите колани, които дават максимална опора на талията и лумбалните дискове. 

Кожен колан за вдигане на тежести

За тренировка можете да си осигурите колани, които са по-впечатляващи като дизайн, защото има достатъчно такива на пазара, но за състезания трябва да сте с колани, които са одобрени за самия спорт и които няма да пречат на състезателното ви представяне. Един колан за вдигане на тежести се избира според обиколката на талията, така че да е удобен за носене и подходящ за трениращия.